Czym zastąpić mięso w wege burgerach?

Burgery znane są na całym świecie jako danie typowo mięsne – zazwyczaj zawierające duży kawałek wołowiny, nierzadko też boczek czy szynkę dojrzewającą. Tymczasem burger masterzy mają mnóstwo sposobów na zastąpienie mięsa składnikami roślinnymi, tak by ochotę na burgery mogły spełnić także osoby na diecie wegańskiej!

Gotowe, z restauracji czy własne – jakie kotlety wybrać?

Najprostszym rozwiązaniem jest zakup gotowych kotletów do wegańskiego burgera. Znajdziesz je w każdym większym markecie lub sklepie z wege żywnością. Wiele osób zauważa jednak różnicę w smaku produktów gotowych a tych, które przyrządzamy samodzielnie lub zamawiamy w restauracji. Niemniej przyrządzenie wege burgerów z gotowymi zamiennikami mięsa to szybki i wygodny sposób na smaczny obiad.

Wege burgera zamówisz też w restauracji. Na przykład kucharze przygotowujący świeże dania w Pasibusie każdego dnia serwują dziesiątki bezmięsnych kanapek. Taki burger Gdynia jest soczysty, aromatyczny, świeży, a przede wszystkim przygotowany przez specjalistę. W takim lokalu masz pewność, że jesz posiłek najwyższej jakości.

Najtrudniejszą, ale też dającą najwięcej satysfakcji opcją jest samodzielne przygotowanie kotletów roślinnych na burgery. Poniżej omawiamy, które składniki najlepiej nadają się do tego rodzaju kanapek.

Najlepsze zamienniki mięsa do burgerów

Tak naprawdę w burgerach możesz użyć każdego składnika, który na co dzień zastępuje mięso w Twojej kuchni. Klasyczny to tofu, oczywiście dobrze przyprawione. Duża ilość dodatków, takich jak cebula, czosnek, koperek, szczypiorek i różnego rodzaju przyprawy doda burgerom smaku i pikantności. Warto przy tym pamiętać, że kotlety z tofu smaży się nieco dłużej niż wołowinę, około 10-15 minut.

Druga propozycja to ciecierzyca. Podobnie jak tofu, potrzebuje ona odpowiednich dodatków. W tym wypadku oprócz cebuli i czosnku sprawdzi się też bułka tarta, parmezan, chili lub inne ostre przyprawy.

Jeśli lubisz delikatny smak kaszy jaglanej (i cenisz jej prozdrowotne właściwości!) postaw na burgery zawierające roślinne kotlety przygotowane na bazie tej królowej kasz. Do ugotowanej jaglanki dodaj posiekany szczypiorek i koperek, możesz też dosypać płatków owsianych. Przed rozpoczęciem smażenia odstaw masę na około pół godziny. Smaż na rozgrzanym oleju i ciesz się wyśmienitym smakiem!

Kotlety z sera

Świetnym zamiennikiem mięsa okaże się też ser, np. aromatyczny halloumi. Do tego jest wyjątkowo niewymagający w przygotowaniu – wystarczy pokroić go w plastry o grubości około 2 centymetrów i smażyć na rozgrzanej patelni 5 minut z każdej strony. W roli tej sprawdzi się też ser camembert.

Innym prostym rozwiązaniem jest obtoczenie grubego plastra cukinii lub bakłażana w bułce tartej zmieszanej z parmezanem, płatkami chili i oliwą z oliwek. Tak przygotowane warzywa wystarczy usmażyć i umieścić w burgerze z ulubionymi dodatkami.

Jak widać, przygotowanie wege burgera jest proste i daje mnóstwo radości. Wrażenia smakowe okażą się niezastąpione – do tego za każdym razem możesz testować inne składniki na twojego unikalnego, bezmięsnego burgera!